Фигура 7 копия 4 Untitled-1
  • VEKA profili
O kompaniji VEKA

VEKA je vodeći svjetski proizvođač PVC-profila za prozore i vrata na svim kontinentima. Porijeklo i glavno sjedište VEKA Grupe je Sendenhorst, Njemačka. Ovde se još od 1969. kreiraju rješenja koja klijentima širom svijeta pomažu da budu uspješni.


Poseduje iskustvo, kompetentnost i poznavanje specifičnih zahteva svake zemlje. Sa više od 50 poslovnica i predstavništava, prisutna je na svim glavnim svetskim tržištima. Ova poslovna mreža omogućava joj da razume i ostvari pojedinačne želje i očekivanja više od 3,700 svojih partnera.

Priča o uspjehu
1969 Heinrich Laumann preuzima regionalno preduzeće sa 8 radnika VEKAPLAST, koje je tada proizvodilo lamelice za roletne. Tadašnji obrt preduzeća je bio 1,7 Mio. DM.
1970
Heinrich Laumann i njegovi saradnici se pripremaju za proizvodnju prozorskih profila. Proizveden je novi prozorski sistem BASIS.
1971 Preduzeće se proširuje i počinje ekstrudiranje prozorskih profila. Tada je učešće PVC prozora na tržištu bilo samo 10 %.
1974
Proizvodna paleta se proširuje sa sistemima za ulazna vrata i kliznim sistemima. VEKAPLAST kupuje daljih 115.000 m2 industrijskog zemljišta za izgradnju nove fabrike
1977 Pušta se u pogon prvi dio novog objekta od 10.500m². Obrt u ovoj godini iznosi 30 Mio. DM.
1979
Godišnji obrt se povećava na 70 Mio. DM Proizvodnja se proširuje za novih 11.500m²
1980 Zbog porasta potražnje VEKA prozorskih sistema u zemlji i inostranstvu (godišnji prihod u 1980. iznosi oko 100 Mio. DM ) gradi se treći dio proizvodnog pogona od 9.500m² .
1981
Prvi vlastiti mješač komponenata u Sendenhorst-u je pušten u pogon.
1983 Na osnovu velike potražnje razvija se strategija nastupa na inostranom tržištu. U ovoj godini se osnivaju filijale u Španiji i u USA. U USA je osnovana filijala sa američkim partnerom.
1984
U Francuskoj se otvara filijala, koja ubrzo postaje br. 1 na francuskom tržištu.
1985 VEKAPLAST počinje proizvodnju PVC panela. Pored primjene u građevini i industrijskoj branši, PVC paneli takođe imaju široku primjenu u reklamnoj branši.
1986
VEKAPLAST kupuje belgijskog proizvođača paleta Isobelec iz Battice. Otkupljene su sve akcije partnera u filijali u VEKA Španija. U Velikoj Britaniji VEKA UK počinje sa radom proizvodni pogon. Gradi se novi upravni objekat u Sendenhorstu. Godišnji obrt se povećava na 212 Mio. DM.
1987 U Francuskoj se otvara nova fabrika u Thonon-les-Bains..
1988
VEKAPLAST Sendenhorst otkupljuje akcije partnera u USA, i time VEKAPLAST USA postaje 100-procentno vlasništvo VEKA. Krajem godine se kupuju belgijske firme Azotherm i ACE- preduzeće, koje se bave proizvodnjom PVC- i PE-folija. U Sendenhorst-u se fabrika proširuje za još jedan pogon za miješanje materijala i proizvodnu halu za proizvodnju paleta.
1990 Preduzeće VEKAPLAST prerasta u VEKA DOO. Obrt u ovoj godini je 454 Mio. DM
1991
U Behringen-u se osniva VEKA Umwelttechnik GmbH; ona predstavlja kamen temeljac reciklaže, koja je specificiranu za jednu branšu.
1992 VEKA GmbH postaje akciono društvo. Ova strukturalna promjena je otvorila nove mogucnosti daljeg razvoja na međunarodnom tržištu. Akcije ostaju u vlasništvu familije Laumann. Godišnji obrt se povećava na 552 Mio.DM. Kao prvo preduzeće u branši VEKA AG dobija certifikat DIN ISO 9001 i time postaje dokazani proizvođač proizvoda provjerenog kvaliteta.
1993 U Beringenu-Njemačka na površini od 120.000 m2 VEKA, kao prva u branši, pušta u pogon najmoderniju fabriku u Evropi za reciklažu PVC prozora. Visina investicije iznosi oko 30 Mio.DM. U Reno, USA , se osniva filijala VEKA West, Inc., a ujedno i VEKA Holding Inc., koja obuhvata aktivnosti dvije filijale u Americi. Umeđuvremenu Grupacija VEKA zapošljava širom svijeta oko 1.500 radnika, a njen godišnji prihod iznosi 610 Mil. DM
1994 Ljeta ove godine je osnovana poljska filijala VEKA Poljska Sp. z o.o.. U Reno, USA, je otpočeta izgradnja nove fabrike za ekstrudiranje, koja je naredne godine i svečano puštena u rad. U saradnji sa kineskim partnerom je u Kini osnovan Joint-Venture, u kojem VEKA AG učestvuje sa 75 %.
1995
U Singapuru je otvoreno prodajno predstavništvo za snabdijevanje jugo-azijskog tržišta kao što su Malezija, Tajland, Filipini, Indonezija i Vijetnam.
1996 Početkom godine je u Moskvi otvoreno prodajno predstavništvo nadležno za bivše države GU-a. Godišnji prihod u ovoj godini iznosi oko 763 Mio. DM, VEKA Grupacija zapošljava ukupno 1.864 radnika.
1997
Elke i Andreas Hartleif (ćerka i zet Heinrich-a i Rite Laumann) počinju sa radom i preuzimaju upravni odbor personalno i vođenje filijala. VEKA Umwelttechnik GmbH je prva fabrika za reciklažu PVC-prozora certificirana. TÜV-sertifikatom i čime je zagarantovana 100-procentna reciklaža u skladu sa propisima o zaštiti prirodne sredine.
1998 U Moskvi se osniva filijala "VEKA Rus". U Kini se otvara još jedna 100 % filijala VEKA AG , koja preuzima sva poslovanja i kapital Joint Venture-a. Premiješta se sjedište Jinan za Šangaj. Fabrika folija sa filijalom ACE je prodata.
1999
Kao prvi zapadni proizvođač profila, VEKA otvara proizvodnju u Moskvi. Otvara se koordinator za južno-azijski region, filijala Z VEKA Plastics (Singapur) Pte. Ltd., a za južno američko tržište, VEKA Latina S.A., Buenos Aires.
2000 Heinrich Laumann daje otkaz na mjesto predsjednika upravnog odbora i postaje nadzorni organ preduzeća.Hubert Hecker dolazi na njegovo mjesto predsjednika upravnog odbora. Dugogodišnji partner i predsjednik tehničkog odsijeka Eugen Schlüter posle 30 godina rada na stvaranju "VEKA istorije" odlazi u zasluženu penziju.
Otvaraju se filijale VEKA Rumunija S.R.L. (Bukurešt), VEKA Meksiko (Monterrey) i VEKA do Brazil Ltda. (Florianopolis).
2001 Dr. Werner Schuler preuzima vođstvo tehničkog odsijeka unutar VEKA upravnog odbora. Otvara se prodajno predstavništvo u San Dijegu - VEKA Chile.
2002
VEKA Holdings Inc. (USA) kupuje kanadsku fabriku za ekstrudiranje Berlinex (Edmonton) i preimenuje ovo preduzeće u VEKA Canada Holdings Comp. Otvara se prodajno predstavništvo za tajlandsko tržište VEKA Plastics (Thailand) Co. Ltd. u Bangkoku.
2003
U U Delhiju je otvoreno prodajno predstavništvo VEKA Indija Pvt. Ltd. VEKA Umwelttechnik GmbH slavi jubilarnu 10-godišnjicu postojanja. U matičnom sjedištu VEKA AG u Sendenhorst-u je otvoren novi Systemtechnikum.
2004 U oktobru 2004 VEKA AG dobija prestižnu nagradu za privredu „Trophée International de l‘Industrie“ od instituta Institut International de Promotion et de Prestige. Time je VEKA AG stala u red zajedno sa ostalim poznatim firmama: Microsoft, IBM, Mannesmann ili Porsche, kojima je takođe dodijeljena ova nagrada.
U ovoj godini slijede mnogobrojne proslave godišnjica postojanja i jubileji, kao i svečana otvaranja:
- 35 – godišnjica VEKA AG-a
- 10-godišnjica postojanja VEKA Poljska
- Osnivanje VEKA Bugarske
- 10-godišnjica VEKA Zapad
- Otvaranje predstavništva u Mumbaiu
- 5-godišnjica postojanja “VEKA Rusija“
- Svečano otvaranje filijale u Novosibiru
2005 VEKAPLAN sistem paleta proslavlja 20-godišnjicu postojanja. Proizvodni program PVC-paleta se od 1985 konstantno proširuje i sa svojom širokom paletom proizvoda posteje vodeći u ovoj branši. VEKA AG 2. dobija nagradu „ETHICS IN BUSINESS“, za izuzetan angažman u oblasti zaštite okoline i društva. I u ovoj godini je vidno proširenje poslovanja VEKA AG na inostranom tržištu.

- Svečano otvaranje VEKA Rumunija
- Otvaranje skladišta VEKA Čile
- Svečano puštanje u rad pogona za ekstrudiranje VEKA do Brazil
- Otvaranje proizvodnog pogona VEKA Plastics (Malezija) Sdn Bhd
- 20-godišnjica VEKA S.A.S u Francuskoj
2006 Proširuje se poslovanje VEKA AG na američkom tržištu otvaranjem VEKA South filijale. Terrell će snabdijevati južno-američke države , kao i tržište srednje Amerike. Ujedno se otvara i filijala u Ukraini, TOV VEKA Ukraina. Prvenstveno je otvoreno skladište do 2007. godine, kada će u rad biti puštena proizvodnja. U filijali u Maleziji je u rad pušten pogon za ekstrudiranje . Filijale u Velikoj Britaniji i Španiji slave jubilarne 20-godišnjice postojanja, a u Kini se proslavlja 10-godišnjica. VEKA je otvaranjem prodajnog centra zastupljena i na iranskom trzistu. VEKA Umwelttechnik GmbH, jedna od filijala VEKA AG, je takodje prosirila svoja poslovanja na internacionalno trziste, Francuska kompanija AWeGO Plast SAS u istoj godini postaje filijala VeKA UT.
2007 Nakon prošlogodišnje kupovine francuske fabrike za reciklažu i kupovinom engleskog preduzeća za reciklažu Cylinder Plastics, koje maja 2007 postaje VEKA Recycling Ltd., VEKA preuzima vodeće mesto na tržištu reciklaže u Evropi. Poslovanja u Iranu su se u međuvremenu proširuje otvaranjem još jedne filijale
2014 Dana 30.6.2014. godine je firma GEALAN Holding GmbH zvanično postala dio VEKA AG grupe, potvrdom evropskih organa zaduženih za nadzor tržišne konkurencije. Pridobijanjem konkurentske firme Gealan, VEKA dodatno učvršćuje svoju vodeću poziciju u svijetu. VEKA - vodeći svjetski proizvođač prozorskih sistema.
Misija i vizija

Želje, povjerenje, zahtijevi i potrebe naših kupaca predstavljaju centralnu orjentaciju našeg poslovanja. Kao kompanija, koja posluje izvan nacionalnih granica i kontinenata, cilj nam je da se prilagodimo individualnim potrebama naših kupaca.

Pritom pod pojmom kupca ne podrazumijevamo samo direktnog potraživača (korisnika) naših proizvoda, proizvođače prozora i trgovce, već i građevinske poduzetnike i arhitekte, koji u svoje objekte ugrađuju gotovu stolariju od naših profila.

U cilju zadovoljenja potreba različitih grupa kupaca, naša kompanija poštuje visoke standarde u pogledu kvaliteta proizvoda, usluga i sveobuhvatni servis. Naše poslovanje sa kupcima, kao i sa isporučiocima se prvenstveno zasniva na uzajamnom povjerenju, poštovanju i prijateljskom partnerstvu.

Osnova poslovne kulture kompanije VEKA AG je takođe odgovornost prema životnoj okolini, ne samo prilikom odabira kvalitetnih sirovina i procesa proizvodnje, već i prilikom razvoja proizvoda i višestranim aktivnostima na polju reciklaže.

Princip partnerstva

Od svog osnivanja, pa do danas kompanija VEKA AG je porodično preduzeće sa trenutno oko 1.200 zaposlenih u sedištu kompanije u Sendenhorst-u, a čiji je cilj da pouzdano i prijateljski odgovori na želje i potrebe svojih kupaca.

Proizvodjačima stolarije nudimo sistemska rešenja, koja su siguran ključ ka uspehu. VEKA AG u svojoj ponudi širokog spektra vrhunskih i internacionalno sertificiranih profilskih sistema, obezbedjuje i mnogo više: individualni servis – u svakom pogledu se možete osloniti na vodećeg proizvodjača PVC-profila sa 36-godišnjim iskustvom u ovoj branši i na Know-how-servis.

Mi smo u mogućnosti da svakom VEKA partneru pored vrhunskih proizvoda i servisa isporuke pomognemo individulnom podrškom po najnovijim principima savremenog poslovanja. Da bi Vaša kompanija mogla da se posveti poslovnim ciljevima , mi smo tu da Vas podržimo u svim oblastima poslovanja: kako u dnevnim poslovima i unapredjenju proizvodnje, tako i kao podrška pri prodaji i razvoju strateških ciljeva Vaše kompanije.


Vaše prednosti kao VEKA Partner:

Direktna isporuka do sedišta proizvodnje u roku od max. sedam dana

Tehnička podrška za sve tipove profila

VEKA tehnička podrška na licu mesta rešava probleme pri radu i optimizuje proizvodnju

Lični tim servisera za EDV-savetništvo i -podršku

Sveobuhvatni seminari za partnere i jednom godišnje seminar za klijente

Obuka Vaših radnika i uvodjenje u posao u VEKA Tehničkom centru

Individualna marketingška podrška, podrška u poslovnoj strategiji prodaje, PR, Internet

Podrške na javnim tenderima

"V+", marketingški i prodajni program, specijalno osmišljen za poslove renoviranja

Podrška pri prodaji i dizajniranju uz pomoć digitalnih medija: CD-ROM za proizvodjače, sistemski-CD-ROM ili ova internet prezentacija

PR- und Lobby-poslovanja na tržištu PVC stolarije i mnogo drugih relevantnih usluga


Naš poslovni predlog za Vas:

Vaša lična proizvodnja stolarijeUkoliko želite da postanete proizvođač PVC-stolarije, možete u potpunosti da se oslonite na našu podršku – od saveta o uređenju proizvodnog prostora i izložbenog salona, pa do obuke Vaših saradnika. Mi ćemo Vas pripremiti za borbu sa konkurencijom. Od našeg predanog učinka ćete svakodnevno profitirati. Oslonite se na VEKA-u: na uspeh uz pouzdan sistem. Kontaktirajte Vašeg regionalnog predstavnika još danas.

Garancija kvaliteta

Svi proizvodi VEKA sistema imaju potrebne certifikate i mogu se koristiti u svim klimatskim zonama, uključujući i regiona na dalekom severu i oblastima kontinentalne klime, visoke vlažnosti i prekomjernog opterećenja vjetrom.