Фигура 7 копия 4
  • VEKA profili

Kakav je kvalitet Vašeg unutrašnjeg zraka?


Održavanje kvaliteta unutrašnjeg zraka u vašem domu je od suštinske važnosti za zdravlje vaše porodice i finansije. Naučite kako da učinite vaš dom zdravim i toplim ove zime poboljšanjem kvaliteta unutrašnjeg zraka.
Agencija za zaštitu životne sredine (EPA - Environmental Protection Agency) Sjedinjenih Američkih Država izveštava da je unutrašnji zrak tri do pet puta više zagađeniji od otvorenog vazduha. To je ozbiljan problem, naročito kada se uzme u obzir činjenica da je procenjeno da provodimo oko 90 odsto našeg vremena u zatvorenom prostoru, od čega je oko 65 odsto kod naše kuće.

 

Sa nadolazećom zimom, mi zatvaramo naše prozore i provodimo čak još više vremena u zatvorenom prostoru. Da stvar bude gora, dok smo pažljivo dihtovali naše domove kako bi bili više energetski efikasni, takođe smo zatvorili rupe u našim domovima koje su ranije izvlačile ustajali, zagađeni zrak napolje i dovodili svježi, spoljašnji zrak unutra. Dobijanje efikasne, zračno dihtovane kuće bez žrtvovanja zdravog unutrašnjeg zraka je veoma važno.
Počnimo sa time da vidimo odakle unutrašnji zagađivači zraka dolaze. Nove boje, tepisi, izolacija i namještaj su očegledni krivci - mirise koje povezujemo sa "novim" stvarima je zapravo isparavanje organskih jedinjenja (VOC-a), koji su dobro poznati zagađivači. Sredstva za čišćenje koje svakodnevno koristimo u našim kuhinjama i kupatilima su izvori zagađenja. Pomislite samo na to šta se uvuče u vaše domove preko travnjaka punih pesticida i đubriva, kućnih ljubimaca i njihovih dlaka, duhanskog dima, kao i zaostalih izduvnih isparenja sa ulice ili iz garaže.

Zatim razmislite o tome koliko vlage dopire u zrak iz tuševa, od kuhanja, pa i dizanja samih stanara u domu. Ta vlaga može da izgradi i podstakne rast pljesni. Radon, bezbojan, radioaktivan gas bez mirisa koji preovladava u zemlji, prirodno se javlja u podrumima i šupljinama. Ugljen-dioksid, ugljen-monoksid i čestice od loženja i kotlova mogu takođe da utiču na zrak koji dišemo kod kuće. To su sve dijelovi unutrašnjeg zraka koji utiče na naše zdravlje i zdravlje naše dece.
Dakle, šta možete preuzetu u vezi toga? Počnite tako što ćete sprečiti da najočigledniji zagađivači uđu u vaš dom na prvom mestu. Izaberite premaze, tepihe i nameštaj sa niskim ili nimalim sadržajem isparivih organskih jedinjenja. Birajte sredstva za čišćenje kuće napravljene sa netoksičnim sastojcima ili napravite svoja sredstva za čišćenje koristeći kućne potrepštine kao što je sirće i soda bikarbona.

Ostavljajte obuću kraj vrata i usmeravajte boravak vaših ljubimaca samo na oblasti vašeg doma koje se lako čiste. Birajte organska jedinjenja za tretiranje vaše bašte, ili još bolje, nemojte koristiti nikakve tretmane. Čuvajte neiskorišćenu boju, rastvarače, gorivo i druga organska jedinjenja u šupi van kuće. Parkirajte vaš automobil ispred, i nemojte dozvoliti pušenje u vašoj kući. Sve ove mjere će pomoći u ograničavanju količine zagađenja koja ulaze u vaš dom.
Da li ste čuli za izreku: "Razblaženje je rješenje za zagađenje" (Dilution is the solution to pollution)? Iako to ne možemo preporučiti kao način rješavanja sa industrijskim zagađenjima velike razmjere, pravilna ventilacija može pomoći u smanjenju koncentracije zagađujućih materija unutar kuće. Vjerovatno ste upoznati sa skraćenicom KGH - to je skraćenica za klimatizaciju, grijanje i hlađenje.

Grijanje i hlađenje se uglavnom ugrađuju kada se radi novi objekat ili preuređuje stari, ali ventilacija se često ignoriše. Ipak, ventilacija je ona koja može imati najveći uticaj na kvalitet unutrašnjeg vazduha. Najjednostavnija ventilacija jeste otvoranje prozora, što omogućava ulazak svježeg zraka unutra, ali to ne garantuje da će zrak u vašem domu ostati svjež i kada zatvorite prozor iz sigurnosnih razloga ili udobnosti.
Zato je mehanička ventilacija često najbolji izbor. Automatizovani sistem za mehaničku ventilaciju se ne oslanja na vlasnika kuće da zapamti da otvori ili zatvori prozor, pomažući da se osigura dovoljna količina svježeg i zdravog zraka u prostorijama.

U najmanju ruku, oblasti sa velikom vlažnošću kao što su kupatila i kuhinje bi trebalo da imaju izduvne ventilatore ili aspiratore. U idealnom slučaju, ovi uređaji bi trebalo da budu automatizovani sa jednostavnim tajmerom. Tada ventilator može biti aktiviran prije samog tuširanja, na primjer, i pustiti ga da radi 20 minuta. Tajmer osigurava da ventilator ne ostane upaljen, kako ne bi trošio energiju. Ovi izduvni ventilatori postavljeni na strateškim mjestima su kritični, jer drže nivo vlažnosti u normali što minimizira vjerovatnoću pojave pljesni.
Sljedeći korak se bavi ventilacijom u cijeloj kući. Izduvni ventilatori rade konstantno pri maloj brzini, dozvoljavajući pristup svježeg zraka. Balansirani sistemi izbacuju i ubacuju zrak, izbjegavajući stvaranje negativnog pritiska i potencijalne pojave efekta cuga. Ovi jednostavni sistemi su odlični za blage klimatske uslove, ali mogu gubiti ozbiljne količine energije tokom sezona grijanja i hlađenja u manje blagim podnebljima.

To je mjesto gde ventilatori sa povraćajem toplote (HRV - Heat Recovery Ventilators) i ventilatori sa povraćajem energije (ERV - Energy Recovery Ventilators) nastupaju. HRV se koriste u hladnim klimama tokom grijne sezone, dok ERV radi u obje sezone kako bi izbacio ustajali zrak iz kuće i doveo svjež u prostor.

U međuvremenu, energija koja se koristi da se zagrije ili ohladi taj zrak se "povrati" u dolazećoj zračnoj struji, umjesto da se taj zagrijani ili ohlađeni zrak samo ispusti napolje. Mnogi će ponuditi opcione filtere za zrak koji će ukloniti polen i druge čestice, koje se javljaju kada spoljašnji zrak ulazi u kuću.
Kvalitet unutrašnjeg zraka je ozbiljna stvar, ali napadanjem problema sa obje strane vi možete drastično poboljšati zrak koji udišete u vašem domu. Vaša porodica će biti zdravija, srećnija i zadovoljnija tokom cele godine.